Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 16.05.2024, 09:29

Білопільський Центр дитячої та юнацької творчості

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Квітень » 9 » Звітують юні науковці
10:21
Звітують юні науковці

 

На сучасному етапі головними завданнями позашкільних закладів є розвиток інтелектуального потенціалу творчо обдарованої молоді, залучення її до наукової діяльності, орієнтованої на вирішення нагальних проблем суспільства, а також формування таких рис характеру, як критичність, цілеспрямованість у напрямку безперервної освіти та саморозвитку, різнобічність інтересів і захоплень.

Важливою складовою гармонійного розвитку особистості є розумове виховання, що має на меті забезпечити ефективне засвоєння учнями основ фундаментальних наук, розвиток їх пізнавальних здібностей, формування наукового світогляду.

Неабияку роль у розв’язанні цих завдань має самостійна науково-дослідницька робота учнів, що здійснюється в межах наукового товариства учнів (НТУ), головна мета якого – це виявлення, підтримка та розвиток обдарованих дітей і учнівської молоді.

На базі наукового товариства учні поглиблено вивчають базові дисципліни, здобувають навички роботи з науковими текстами, готуються до ЗНО та навчання у вищих навчальних закладах. НТУ допомагає не лише в систематизації та поглибленні знань з фахового предмету, а й у професійній діяльності. Навчання здійснюється за напрямами природничих, гуманітарних і точних наук. У програмі кожної секції й творчого об’єднання наявні лекційні та практичні заняття, індивідуальні консультації для слухачів, які працюють над дослідницькими проектами, контрольні роботи, науково-практичні конференції.

7 квітня відбулася науково-практична конференція за підсумками роботи НТУ. Конференція складалася з двох частин: у першій слухачі НТУ та учні Школи краєзнавчих наук природничого та гуманітарного напрямів презентували свої науково-дослідницькі роботи, у другій –  слухачі секції НТУ інженерно-технічного напряму захищали свої конструкторські проекти.

Кожен учасник конференції, презентуючи свій проект, пояснював мету проведеного наукового дослідження, в яких галузях промисловості чи сільського господарства можна практично його застосовувати.

Гідні науково-дослідницькі та пошукові роботи були представлені:

  • Лазоркіною Дар’єю (школа математичних знань, керівник М.М.Науменко);
  • Кузіною Іриною (секція «Правознавство», керівник А.Г.Жмурко);
  • Узькою Мариною (секція «Українська література», керівник М.І.Зуєва);
  • Мухою Владиславом (школа краєзнавчих наук, ТО «Географічне краєзнавство», керівник В.В.Муха);
  • Сиворакшею Ангеліною (школа краєзнавчих наук, ТО «Історичне краєзнавство», керівник Т.О.Бицан);
  • Мостовою Марією (школа краєзнавчих наук, ТО «Археологічне краєзнавство»,керівник Ю.І.Приходько).

Достойно захистили науково-дослідницькі проекти слухачі НТУ:

Тесленко Олександр, Лісовенко Анна, Налімова Поліна, Стремоухов Денис, Демянчук Євгеній, Литовченко Владислав (наукові керівники: В.О.Смирнов, А.В.Скорик, О.О.Жульов, Д.В.Лісовенко).

    Високу оцінку роботам слухачів НТУ та учням Школи краєзнавчих наук дали члени атестаційної комісії, до якої ввійшли керівники секцій НТУ і Школи краєзнавчих наук (І частина конференції) та професорсько-викладацький склад Сумського державного університету (ІІ частина), які зазначили, що знання, здобуті  в секціях НТУ та Школі краєзнавчих наук, стануть добрим підґрунтям для подальшого навчання у вищих навчальних закладах, під час опанування професій, споріднених з темами науково-дослідницьких проектів, підкресливши , що  НТУ – необхідна і перспективна форма позашкільної освіти, яка відкриває широкі можливості для самореалізації учнів та подальшого розвитку їх творчих здібностей.

Після офіційної частини відбувся круглий стіл між представниками Сумського державного університету, адміністрацією закладу та батьками. Батьків цікавили умови вступу та навчання в університеті, факультети, спеціалізація, умови проживання в гуртожитку, стипендії, перспективи працевлаштування після закінчення вузу.

На запитання батьків дали відповідь:

  • зав. кафедрою опору матеріалів, кандидат технічних наук, професор Іван Борисович Карінцев, який зауважив, що співпраця університету та Центру дитячої та юнацької творчості продовжується більше 17 років і дає позитивні результати. Кожного року студентська сім’я університету поповнюється слухачами наукового товариства Білопільського Центру дитячої та юнацької творчості. Участь слухачів НТУ у конференціях не тільки сприяє розвитку в учнів логічного мислення, розширенню їх знань, а й ґрунтовно готує до вступу у вищі навчальні заклади. Іван Борисович зазначив, що Сумський державний університет має солідні напрацювання в підготовці інженерно-технічних працівників і відрадно, що ще зі школи учнівська молодь визначилася з професією і цілеспрямовано йде до поставленої мети;
  •  «Сьогодні, ми вже маємо потребу в інженерних кадрах на виробництві, у фахівцях, які володіють сучасними виробничими технологіями, - продовжив думку заступник декана факультету ТЕСЕТ, кандидат технічних наук, доцент Євгеній Миколайович Савченко. - Хочу подякувати батькам за співпрацю з Центром дитячої та юнацької творчості і маю надію, що така ж співпраця буде з університетом. Тільки працюючи разом ми зможемо здобути бажаних результатів»;
  • зав. кафедрою загальної механіки і динаміки, канд. технічних наук, доцент Загорулько Андрій Васильович наголосив, що учні, котрі полюбляють займатися винахідництвом, долучаються до науково-дослідницької та експериментальної роботи, це майбутня еліта України,  а інженерні спеціальності просто необхідні нашій країні;
  • директор Центру науково-технічної творчості учнівської молоді СумДУ, незмінний керівник секції «Теоретична механіка та опір матеріалів» протягом 17 років, Віталій Олександрович Смирнов зазначив, що навчання в НТУ, проведення науково-практичних конференцій розглядається як частина профорієнтаційної роботи та одним із способів залучення до університету обдарованої учнівської  молоді, адже НТУ – це перша сходинка до великої науки.

Від імені всіх батьків Світлана Леонідівна Литовченко подякувала дирекції закладу і представникам Сумського державного університету за надану  дітям можливість самовдосконалюватися, поглиблено вивчати предмети, наголосила, що навчання в НТУ дуже потрібне, бо розвиває розумові здібності, спостережливість, сприяє розширенню світогляду, тренує пам’ять, забезпечує формування інтелектуально розвиненої, творчої, соціально активної і здорової особистості і головне – готує до вступу у вищі навчальні заклади.

Голова атестаційної комісії, директор Центру дитячої та юнацької творчості І.В.Ручкіна підвела підсумки науково-практичної конференції. У своєму виступі Ірина Вікторівна підкреслила, що науково-дослідницька робота сприяє поглибленню знань слухачів НТУ та учнів школи краєзнавчих наук, допомагає формувати навички самостійної роботи, уміння орієнтуватися в інформаційному просторі, обирати ту інформацію, що допомагає визначити своє місце в житті. Ірина Вікторівна подякувала представникам Сумського державного університету, членам атестаційної комісії за багаторічну, тісну співпрацю із закладом, побажала всім учасникам науково-практичної конференції реалізувати в житті отриманні в Центрі дитячої та юнацької творчості знання, стати успішним та конкуренто спроможним.

На цьому науково-практична конференція завершила свою роботу, а кращі слухачі НТУ за рішенням атестаційної комісії 10 квітня поточного року презентуватимуть свої науково-дослідницькі проекти в Сумському державному університеті.

Члени атестаційної комісії (природничий та гуманітарний напрями)

Учасники конференції

Члени атестаційної комісії (інженерно - технічного напряму)

Учасники конференції

Переглядів: 758 | Додав: bilop-cdut | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz