Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 16.05.2024, 19:31

Білопільський Центр дитячої та юнацької творчості

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Травень » 31 » Зеленій перлині Білопільщини – 50 років
11:03
Зеленій перлині Білопільщини – 50 років

Всі ми жителі Білопільщини пишаємося унікальним об’єктом природно-заповідного фонду України, справжньою зеленою перлиною – дендрологічним парком місцевого значення «Шкуратівський», який справедливо люди називають «Мухопадове диво». Це вражаюче творіння людських рук, які 50 років потому посадили тендітні саджанці хвойних дерев – вихідців з різних куточків світу: Китаю, Канади, Японії, США, Алтаю, Криму, Сибіру…

Кожну рослину Йосип Хомич Мухопад – простий сільський вчитель, засновник Шкуратівського дендропарку, виплекав з насінинки, перетворивши свою присадибну ділянку у своєрідний лісорозсадник, у якому до кінця свого життя вирощував із насіння та живців саджанці хвойних дерев, та з трепетом в душі дарував кожному, хто прагнув зробити куточок рідної землі прекрасним.

Велично шумлять сьогодні хвойні дерева у Білопільському Центрі дитячої та юнацької творчості, біля центральної районної лікарні, у м. Ворожба, с. Ганнівка-Вирівська, Воронівка, Кальченки, Червоне – виплекані титанічною працею і розумом великого природолюба Йосипа Хомича Мухопада.

Дендропарк «Шкуратівський» унікальний і єдиний на Європейському континенті, де на площі 2,5 гектара росте 63 хвойні породи 13 видів.

Слід відзначити, що завдяки організації науково-дослідницької діяльності юних біологів позашкільного закладу з привернення уваги до даної бази, проведення дослідницької роботи студентами відділення біології Сумського державного педагогічного університету ім. А.С.Макаренка, наполегливості дирекції та педагогів Центру дитячої та юнацької творчості, за підтримки А.С.Шокуна доведено природоохоронне значення даного об’єкту та присвоєно парку статус заповідного об’єкту, внесеного до складу природно-заповідного фонду України. Не всі кращі ботанічні сади мають в своїй колекції такі дерева, які зумів виростити та залишити нам у спадок великий ентузіаст в невеликому українському селі. Іза це ми завдячуємо саме Йосипу Хомичу Мухопаду, під керівництвом якого у далекому 1967 році було висаджено першу тисячу тендітних саджанців. Промайнуло 50 років і нині шумлять пишними вітами сосни і ялини, смереки і кедри… Для звичайних людей це просто краса, а для послідовників Йосипа Хомича – це справжня академія природи, без якої, як без води та повітря, не може обійтися людина.

На протязі багатьох років дендрарій є справжньої дослідницькою лабораторією для членів учнівського лісництва, юних дослідників наукового товариства учнів Центру дитячої та юнацької творчості. Завжди Й.Х.Мухопад з любов’ю передавав юним дослідникам позашкільного навчального закладу досвід як з насіння, яке менше макового зерня, виростити 40-метрове дерево та заповідав продовжити його справу. Педагоги та вихованці ЦДЮТ, виконуючи заповіт мудрого вчителя і наставника, продовжили його справу, коли Йосипа Хомича не стало.

Наслідуючи справу Й.Х.Мухопада, юні лісівники-дендрологи Центру дитячої та юнацької творчості і сьогодні вивчають флору рідного краю, походження хвойних порід дерев з різних куточків світу, їх акліматизацію до наших погодно-кліматичних умов, досліджують способи розмноження хвойних порід шляхом живцювання. Щорічно в парниках ЦДЮТ висаджуються сотні живців екзотичних дерев та кущів.

27 років тому Йосип Хомич подарував ЦДЮТ 12 саджанців хвойних дерев, які були висаджені на території закладу. Так було започатковано створення мінідендрарію ЦДЮТ, територію якого з роками розширювали та поповнювали новими хвойними насадженнями, вирощеними руками вже самих вихованців у результаті проведення дослідницьких робіт з розмноження хвойних дерев з насіння, живцюванням. Сьогодні наш заклад має чудовий мінідендрарій, названий на честь Йосипа Хомича Мухопада, де юннати вирощують і насаджують нові деревця, серед яких рідкісні, реліктові, сучасні декоративні.

Живим об’єктами природи приходять помилуватися не лише жителі Білопільщини, але і гості, адже Білопільський район не такий уже й багатий на такі цінні природні об’єкти.

В даний час державою велика увага приділяється питанню примноження та збереження природи рідного краю, відродження лісів. Тому Центром дитячої та юнацької творчості започатковано та втілюється в життя соціально-екологічний проект «Земля наш спільний дім», в рамках якого проводяться екологічні конгреси, науково-практичні конференції, екологічні природоохоронні, трудові акції: «Зелена хвиля Білопільщини», «Юннатівський зеленбуд», «Відроджуємо ліси разом» та інші.

І нині є актуальними слова «Не буде лісів – не буде і життя», якщо замислитися, дійсно це так. Продовжимо справу нашого земляка, саджаймо дерева – легені нашої Землі, щоб дихати чистим повітрям з насолодою.

Кажуть, людина, яка посадила хоч одне дерево, прожила життя недарма, а виростити з зерня цілий ліс – це справжній подвиг сільського учителя, працівника, простої людини, яка прожила життя не даремно, залишивши після себе живу історію для нинішніх і майбутніх поколінь.

 

Переглядів: 530 | Додав: bilop-cdut | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz