Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 17.05.2024, 00:41

Білопільський Центр дитячої та юнацької творчості

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 16 » «Рідна Сумщина» виховує патріотів
15:19
«Рідна Сумщина» виховує патріотів

Краєзнавство є одним із джерел виховання гідних громадян України, формування справжніх будівельників свого майбутнього. Воно допомагає дітям усвідомити нерозривний зв’язок, єдність історії свого села чи міста з історією та сьогоденням країни, відчути причетність до них кожної людини, родини, визнати своїм найпершим обов’язком, честю стати гідним послідовником кращих традицій рідного краю.

Другий рік поспіль в області впроваджується обласний освітній проект «Рідна Сумщина», метою якого є виховання в дітей та молоді любові до рідного краю, шанобливого ставлення до його історії, духовної спадщини, формування зацікавленості до вивчення історико – культурного надбання українського народу. Проект охоплює дітей, підлітків та молодь від 3 до 24 років. Для кожної вікової групи розроблені свої специфічні форми участі у краєзнавчій роботі, починаючи від тематичних ранків, фольклорних свят, піших переходів для малят і закінчуючи тематичними вікторинами для більш старших. Проект довгостроковий (до 2016 року) та реалізовується щорічно з березня по жовтень.

Цьогоріч для учасників Проекту були запропоновані слідуючі напрями краєзнавчих досліджень:

«Історія розвитку банківської справи на Сумщині»

«Місцевий товаровиробник: минуле, сьогодення, майбутнє»

«Пам’ятки архітектури та сучасні архітектурні споруди»

За напрямом «Народні ремесла і промисли рідного краю» започаткована обласна експедиція.

Білопільським Центром дитячої та юнацької творчості, як координатором проекту в районі, були розроблені рекомендації щодо проведення заходів краєзнавчого спрямування, визначені терміни їх реалізації.

Вихованці дошкільних навчальних закладів, Центру дитячої та юнацької творчості, учні шкіл району активно включилися у краєзнавчу роботу за запропонованою тематикою.

Ними зібрані матеріали про виникнення і становлення перших та сучасних банків на Сумщині, Білопільщині, функціонування установ дрібного кредиту починаючи з кінця ХІХ ст. і до нашого часу. Учасники Проекту відвідали банківські установи, проведені зустрічі з їх працівниками.

Вихованці ЦДЮТ зібрали інформацію про керуючих Улянівським відділенням держбанку Олійника Івана Євгенійовича , Ющенка Віктора Андрійовича , майбутнього третього президента, який працював там з 1976 по 1985 рік.

Учні взяли участь у конкурсі творів – роздумів «Чи потрібне існування грошей?», малюнків «Гроші майбутнього» та інших цікавих заходах.

У травні 2012 року відбулася обласна краєзнавча конференція «Історія розвитку банківської справи на Сумщині». На ній свої пошукові роботи захищали вихованці Центру дитячої та юнацької творчості. Іван Калініченко виступив з темою «Обігова монета Російської імперії на території сучасної Сумщини (1699 – 1917)», Анастасія Бондаренко доповідала про сучасну банківську мережу Білопільщини.

Особливо активізувалася екскурсійна робота під час реалізації проекту за напрямом «Місцевий товаровиробник». Учнями шкіл району, вихованцями Центру дитячої та юнацької творчості здійснено ряд екскурсій з метою вивчення промислових підприємств регіону: Сумського фарфорового заводу, кінного заводу в селі Патріотівка, ДП «Побєда», Жовтневого цукрокомбінату, Сумського хлібзаводу.

Пожвавилась пошукова робота, в ході якої учні Білопільської ЗОШ І – ІІІ ст. №2, Білопільської спеціалізованої школи І – ІІІ ст. № 1 зібрали матеріали про історію машинобудівного заводу, Ворожбянської ЗОШ І – ІІІ ст. №3 - про хлібну базу 82 Охтирського ХКП та ін.

Зібрані матеріали гідно поповнили експозиції краєзнавчих музеїв та куточків шкіл району, Центру дитячої та юнацької творчості.

На обласній конференції у вересні свої краєзнавчі розвідки з даного напряму представляли вихованець ЦДЮТ Олег Линник (ДП «Побєда») та Альона Влізько, учениця Білопільської спеціалізованої школи І – ІІІ ст. № 1 (Білопільський машзавод – колишній флагман промисловості Білопільщини»).

Працюючи за напрямом «Пам’ятки архітектури та сучасні архітектурні споруди» особливою сторінкою для юних пошуковців було ознайомлення з православними культовими спорудами Білопільщини, що є архітектурними пам’ятками: храмами Архістратига Михаїла, Петра і Павла в м. Білопілля, Покровського у Ворожбі, Іоанна Воїна у Москаленках. Також учні дізналися, що архітектурними пам’ятками є Виринський цукровий завод (нині Жовтневий цукрокомбінат), залізничний вокзал у м. Ворожба, палаццо – парковий ансамбль Куколь – Яснопольських у Куянівці, Ольгинська лікарня у Павлівках, колишні ремісниче училище та чоловіча гімназія у Білопіллі (будівля шкірно-венерологічного відділення Білопільської центральної районної лікарні та будівля школи – інтернату ім. А.С. Макаренка), житловий будинок по вул. Радянська 1(сучасне приміщення районної санітарно-епідеміологічної станції).

Активну участь взяли учні Білопільської школи – інтернат ім. А.С. Макаренка у виставці – конкурсі малюнків «Архітектурні обриси рідного міста», літературних творів «Місто майбутнього».

Як підсумок роботи за даним напрямом у вересні відбулася обласна краєзнавча конференція у м.Суми, на якій свої пошукові роботи представляли вихованці Центру дитячої та юнацької творчості Годович Оксана та Івченко Анна.

Стежками експедиції «Народні ремесла і промисли рідного краю» пройшли юні учасники проекту, переймаючи знання та досвід поколінь. В школах, Центрі дитячої та юнацької творчості проводились години спілкування із майстрами народних ремесел: обробки деревини, лозо – та соломо плетіння, вишивки та бісероплетіння.

З усіх напрямів проекту проводились тематичні вікторини, краєзнавчі екскурсії, бесіди, інтелектуальні ігри, конкурси творчих робіт, зустрічі із краєзнавцями та науковцями, виставки, віртуальні подорожі з використанням мультимедійних презентацій та інші форми роботи.

У жовтні у Центрі дитячої та юнацької творчості пройшов районний тур вікторини «Історія Сумщини від минулого до сьогодення» для переможців шкільних турів у вікових категоріях від 10 до 14 років та від 15 до 17 років. Переможцями відповідно стали Максим Сєлін та Тетяна Голубкова, учні Білопільської ЗОШ І- ІІІ ст. № 2, які і представляли район у третьому обласному турі.

За результати комп’ютерного тестування у м. Суми у своїй віковій категорії Максим Сєлін зайняв третє місце, а Тетяна Голубкова – четверте. Всі учасники обласного етапу нагороджені грамотами Сумського обласного Центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю та управління освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації та цінними подарунками.

Шановні білопільці! Запрошуємо і Вас долучитися до проекту «Рідна Сумщина» і Ви заново відкриєте для себе наш регіон з його чарівною природою, своєрідними народними звичаями, славним історичним минулим, відомими земляками, які прославили наш край далеко за межами країни.

Переглядів: 836 | Додав: bilop-cdut | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz