Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 16.05.2024, 17:30

Білопільський Центр дитячої та юнацької творчості

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 23 » Польові практики
10:10
Польові практики

З 10 червня по 23 червня 2014 року 30 вихованців Білопільського Центру дитячої та юнацької творчості були учасниками польових практик та туристсько-краєзнавчих експедицій, метою роботи яких було:

  • організація повноцінного активного відпочинку й оздоровлення дітей під час ІІІ оздоровчо-виховного семестру;
  • закріплення на практиці одержаних протягом року теоретичних знань, формування практичних навичок роботи на місцевості;
  • набуття навичок обстеження і документації природних та історико - культурних об’єктів;
  • формування та реалізація у дітей пізнавальних, практичних та соціальних компетентностей;
  • пошукова та соціально-корисна робота в поєднанні з походами, виконання завдань обласного освітнього проекту «Рідна Сумщина», розширення кругозору дітей;
  • складати звіти про похід, виховувати любов до природи, людей, праці, повагу до старших, проводити профорієнтаційне, патріотичне виховання.

У цьому році літні польові практики традиційно було організовано за напрямами:

  • фольклор та етнографія (кер. Пєскова В.І.);
  • географія; геологія (кер. Муха В.В.);
  • історія і археологія (кер. Приходько Ю.І.);
  • хімія (кер. Кіктенко В.І.);
  • дендрологія (кер. Глущенко О.І);
  • біологія і екологія (кер. Довбня В.В.);
  • робота з природним матеріалом (кер. Ткаченко А.В., Рудь Н.Є., Суховерхова Н.М.)

У ході виконання завдань польових практик були проведені походи до Катеринівського лісу, на луки, до ярів, боліт, кар’єрів, вздовж річок Вир та Крига, крейдового родовища с. Могриця, де діти закріпили на практиці отримані знання з екології, географії, геології, біології, хімії.

Учасники практик ознайомились із грунтово-рослинним покривом визначених ділянок, пристосуванням рослин та тварин до життя у природі, ознайомились із їх видовим складом, збирали гербарні екземпляри рослин, палеонтологічні залишки організмів. Порівнювали будову рослин різних видів, вивчали їх лікарські властивості,. умови утворення органічних речовин у листках рослин, зв'язок між будовою листків та їх освітленням,  виявляли та описували види рідкісних рослин.

Проводили відбір ґрунту в Катеринівському лісі, води з р. Крига для подальшого опрацювання та санітарно-хімічних досліджень на базі районної санітарно-епідемічної станції.

 

Юні археологи вивчали пам’ятки історії та культури району. Вже декілька років поспіль займаються дослідженням поселень Черняхівської культури, виявлених у 1990 році археологом Л. І. Бєлінською на околиці міста Білопілля під час обстеження території для будівництва об’їзної траси. Цікавим для юних дослідників є вивчення підйомного матеріалу, знайденого на місці давньоруського городища Вир (територія сучасного міського парку),  сіл Старі та Нові Вирки, Катеринівського лісу.

Діти набули навичок фотофіксації археологічних об’єктів, займалися камеральною обробкою підйомних матеріалів. навчилися методиці проведення всіх основних етапів вивчення стародавньої пам’ятки – від вибору міста для праці і розбивки розкопу до підведення перших наукових висновків за наслідками проведених польових досліджень.

  

Учасники фольклорної практики здійснювали записи уснопоетичних творів в Білопіллі, Жовтневому, Річках, Москаленках, де ретельно оберігаються осередки фольклорної культури. Юними етнографами були зібрані цінні матеріали для музейної кімнати ЦДЮТ, військовий фольклор часів Великої Вітчизняної війни.

  

Юними любителями дендрології були проведені дослідницькі експедиції до зеленої перлини Білопільщини – дендропарку ім. Й.Х. Мухопада в селі Шкуратівка, з метою досконалого вивчення його видового складу, подальшого впровадження в практику вирощування голонасінних рослин насіннєвим та вегетативним способом. Відвідали діти і дочірні насадження в с. Воронівка (посаджені також Й.Х. Мухопадом) з метою вивчення видового складу насаджень та їх санітарного стану.

  

Основною метою роботи під час польових практик юних флористів, любителів соломо- та лозоплетіння була заготівля природної сировини (сухоцвітів, лози, іви, очерету, соломи, трави, кори дерев) для роботи творчих об’єднань протягом наступного навчального року, створення середовища для творчої самореалізації та професійного самовизначення вихованців, удосконалення їх технологічних навичок і підготовка матеріалу до виготовлення виробів.

Під час оздоровлення проводилась цікава культурно – масова програма, туристичні та спортивні змагання, години спілкування біля вогнища, психологічні тренінги.

 

Діти змагалися в спортивних іграх «Спритні, дужі, небайдужі», «Козаченьки-молоденькі», грали в «Веселий футбол», пляжний волейбол, показували свої інтелектуальні здібності в конкурсі шоу-програм «Аукціон знань», « Подорож по країні "Квіткарів"», ласували картоплею на святі печеної картоплі, відбулися конкурс Робінзонів, розпалювання вогнища, були проведені заходи по збереженню життя та здоров'я дітей.

Переглядів: 1250 | Додав: bilop-cdut | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz