Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 16.05.2024, 11:29

Білопільський Центр дитячої та юнацької творчості

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Липень » 14 » Літні польові практики – шлях до формування життєвих компетентностей особистості
09:36
Літні польові практики – шлях до формування життєвих компетентностей особистості

Для вихованців Білопільського районного Центру дитячої та юнацької творчості літні канікули – не лише пора розваг та оздоровлення, але а й можливість стати учасниками польових практик та експедиційних зборів, туристсько-краєзнавчих експедицій, різних акцій та операцій, проектів.

Метою цих пізнавально-дослідницьких видів діяльності є формування та реалізація у дітей ключових життєвих компетентностей, пошукова та соціально-корисна робота, виховання любові до природи, праці та людей праці, профорієнтаційне та патріотичне виховання.

У червні діти закріплювали на практиці одержані протягом року теоретичні знання за допомогою практичних навичок роботи на місцевості за такими напрямами як

·         географічне та геологічне краєзнавство;

·         археологічне краєзнавство;

·         історичне краєзнавство;

·         дендрологія;

·         квітникарство ;

·         екологія;

·         робота з природним матеріалом

·         фольклор та етнографія;

·         художня студія .

У ході виконання завдань польових практик були проведені екскурсії на луки, до ярів, боліт, кар’єрів, Катеринівського лісу, вздовж річок Вир та Крига, де учні Школи краєзнавчих наук та біологічних знань закріпили на практиці отримані знання з екології, географії, геології, квітникарства. Учасники практик ознайомились із грунтово-рослинним покривом визначених ділянок, пристосуванням рослин та тварин до життя у природі, ознайомились із їх видовим складом, збирали гербарні екземпляри рослин, порівнювали будову рослин різних видів, вивчали їх лікарські властивості, зв'язок між будовою листків та їх освітленням, виявляли та описували види рідкісних рослин. Юні знавці природи проводили відбір зразків ґрунту в Катеринівському лісі, Старому парку, досліджували фізико-хімічні характеристики води місцевих річок.

Юні археологи вже декілька років поспіль займаються дослідженням поселення племені, носія Черняхівської культури, виявленого у 1990 році археологом Л. І. Бєлінською на околиці міста Білопілля під час обстеження території для будівництва об’їзної траси. Цікавим для юних дослідників давнини є також вивчення підйомного матеріалу, який знаходять на місці давньоруського городища Вир (територія сучасного Старого парку).

Діти навчилися методиці проведення всіх основних етапів вивчення стародавньої пам’ятки – від вибору міста для праці і розбивки розкопу до підведення перших наукових висновків за наслідками проведених польових досліджень. Також набули навичок фотофіксації археологічних об’єктів та обробки підйомних матеріалів під час камерального періоду.

Історико-архітектурну спадщину Білопілля вивчали юні знавці історії, які цікавилися історією створення пам’яток, їх особливостями архітектурного стилю, сучасним станом.

Юними любителями дендрології проведені дослідницькі експедиції до зеленої перлини Білопільщини – дендропарку ім. Й.Х. Мухопада в селі Шкуратівка з метою досконалого вивчення його видового складу, подальшого впровадження в практику вирощування голонасінних рослин насіннєвим та вегетативним способом.

Основною метою роботи юних любителів соломо- та лозоплетіння, флористів під час польових практик були пошуки на місцевості якісної природної сировини (сухоцвітів, лози, очерету, соломи, трави, кори дерев), її заготівля та підготовка до виготовлення виробів для роботи творчих об’єднань протягом наступного навчального року.

Учасники фольклорно- етнографічної практики цьогоріч зацікавилися дитячим фольклором, також були зібрані цінні матеріали для музейної кімнати ЦДЮТ.

Для вихованців художньої студії були організовані пленери (малювання в природі), де юні художники мали можливість творити на свіжому повітрі, відчуваючи простір та багатство зміни кольорів під дією сонячного світла. 

Під час проходження практик проводилась цікава культурно – масова програма, інтелектуальні та спортивно-туристичні змагання, години спілкування біля вогнища, психологічні тренінги.

Слід відмітити, що юні екологи нашого позашкільного закладу взяли участь в обласному експедиційно-польовому зборі з теми «Міжнародна науково-освітня програма GLOBЕ у моєму навчальному закладі» та отримали відповідні сертифікати.

Набуті вихованцями знання та вміння можуть бути використані в наступному навчальному році при написанні та захисті робіт в Малій академії наук Україні, створенні проектів, участі у Всеукраїнських експедиціях, акціях та ін.

Переглядів: 656 | Додав: bilop-cdut | Рейтинг: 2.2/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz