Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 16.05.2024, 20:36

Білопільський Центр дитячої та юнацької творчості

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Лютий » 5 » Допоможемо пернатим сусідам!
10:49
Допоможемо пернатим сусідам!

Птахи – справжня окраса природи. Вони є невід’ємною частиною природи і нашого життя. Птахи чарують нас розмаїттям свого оперення, гнучкістю, поведінкою, і звичайно співом. Важко уявити собі ліс без співу птахів, нас зачаровує пісня солов’я, жайворонка, навіть тихеньке тенькання якоїсь непомітної серед рослинних хащів пташки викликає цікавість і радість, створює добрий настрій.

Ми радіємо побачивши синичку на засніжених гілках біля вікна… І розуміємо, що ці відчайдушні пернаті у зимовому пейзажі синиці, повзики, горобці потребують нашого дбайливого ставлення. Холодна пора року – саме той час, коли необхідно згадати про друзів наших менших і допомогти їм пережити усі негаразди.

Зима… казковий сон природи! Улюблена пора року, мабуть, для всіх – і дорослих, і дітей. Улюблена і красива, але й холодна і голодна пора року і про це нагадують нам голоси змерзлих пташок.

Як же почуваються взимку птахи? Як же допомогти їм пережити цей нелегкий для них час?

Що то значить годівничка?

Це маленький стіл для пташок,

А на ньому різні страви.

Горобці! Синички! Гави!

Прилітають на обід!

У їдальні вільний вхід.

Для годування птахів зовсім не обов’язково робити годівницю, їжу можна розсипати на підвіконні, а сало повісити на дроті. Але нам треба захистити корм від вітру, дощу та снігу, а для цього потрібен дах, стінки та дно. Конструктивних рішень тут безліч, для майстерної людини це і задоволення, і користь, особливо якщо до цієї роботи залучити дітвору. Найпростіше рішення – використання пластмасових пляшок для води, треба тільки зробити більш-менш великий отвір і годівниця готова. Пляшку бажано брати велику – на п’ять-десять літрів.

Звичайно годівниці у вигляді столиків зручніші для відвідування більшості птахів, на столик можуть прилітати дрібні пташки – синиці, горобці, щиглики, і великі – сойки, дятли, голуби. Із задоволенням відвідують таку столову і білочки. А от пластикова пляшка, яка гойдається від вітру, приваблює обмежену кількість видів птахів.

Останнім часом окремі особини перелітних птахів (шпаки, дрозди) залишаються зимувати вдома. Крім них, взимку нас відвідують зграї снігурів, омелюхів, дроздів-горобинників. Саме для них варто залишити на гілках вашого саду плоди винограду, глоду, горобини, калини, хоча б трохи горішків. Тому, якщо ви не встигли повністю зібрати урожай плодів і ягід, не жалкуйте про це, ним із задоволенням поласують птахи.

Є таке прислів’я «Підгодуй птахів узимку, вони віддячать тобі влітку». Мабуть зайве перераховувати користь наших пернатих.

Чим годувати птахів узимку? Насіння соняшника – універсальна їжа, багата на жири, її охоче споживає переважна більшість птахів. Тільки завжди пам’ятайте, що насіння соняшника треба давати не смаженим і не соленим. Добрим кормом є хлібні крихти, варена, печена картопля, особливо з додаванням жиру, залишки вареного рису, гречки, вівсянки. Вода також дуже потрібна птахам, буде дуже добре, якщо влаштувати їм таку напувальню десь не далеко від годівниці.

Пам’ятаймо, що навіть у теплі зими птахи втрачають багато енергії, для її відновлення їм потрібна калорійна їжа, затишні місця відпочинку. Особливо небезпечними для них є нестійкі погодні умови, швидкі й несподівані температурні перепади.

А найголовніше, підгодовуючи птахів,отримуємо велику насолоду від спостережень, чи то біля годівниць, чи то просто в природі.

Які ж вони кумедні, коли зазирають в годівниці!

Піклуйтесь і дорожіть цими створіннями!

Добро людей, їх прихильність, їх любов до природи, до братів наших менших справді творить чудеса.

Переглядів: 309 | Додав: bilop-cdut | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz